COACH CAPTAIN turned TRUCKER (small time BLOGGER)

Rabu, 21 Disember 2011

JANGAN POTONG...







Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. 
The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Rabu, 14 Disember 2011

KECIL JANGAN DISANGKA LEMAH, BESAR BUKAN ERTINYA GAGAH









Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

Tinggalkan jejak anda selepas menatap entri ini... walaupun hanya sebaris ayat.

Selasa, 13 Disember 2011

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN, SAYANG...

(Entri ini khas buat seorang yang sudi berkongsi duka dan bahagia dalam hidup abang)

Setelah beberapa musim ini kita lalui bersama, mudahan akan ada lagi musim-musim berikutnya buat kita sama meniti hari mendatang.

Terima kasih untuk semua kebahagiaan ini.

Selamat Menyambut Hari Ulangtahun  Kelahiran yang ke ..


SAYANG...


.

Ahad, 11 Disember 2011

WALAUPUN KECIL, MOGA IA JADI SATU INSPIRASI - (UPDATE)

2202 hrs 10/11/2011 at Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia


Semalam (10 Disember 2011) ada Gerhana Bulan Penuh selama hampir sepanjang malam.

Sabtu, 10 Disember 2011

DI MANA BUMI DIPIJAK, DI SITU LANGIT DIJUNJUNG


Terasa nak menaip barang sebaris dua ayat setelah membaca dua Blog nukilan Mazidul (di sini) dan Hazrey (di sini) yang terkini.

Fenomena K Pop. Muzik yang dibawa oleh individu dan kumpulan dari Korea.

abang dan DAEWOO BH 120L ( lingkungan tahun 2000)

Rabu, 7 Disember 2011

Wordless Wednesday # 5 - Antara 3+1 Darjat









Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

Rabu, 23 November 2011

Wordless Wednesday # 4 - Di Mana Dan Siapa ?





Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

Rabu, 9 November 2011

Wordless Wednesday # 3 - Kenapa Bukan Tulang Rusuk ?







Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

Rabu, 2 November 2011

Wordless Wednesday #2 - Rasa Apa ?







Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih.

Sabtu, 29 Oktober 2011

KENAPA PERLU PASANG LAMPU ?





Sedar atau tidak, ramai di antara kita yang memandu kenderaan akan memasang lampu apabila hujan lebat. 

Pernahkah ada yang bertanya kepada diri sendiri (tak kan nak tanya kat mak mertua di kampung,kan?) kenapa kita pasang lampu kenderaan kita sebaik sahaja hujan mula membasahi jalan ?

Ish, berteka-teki la pulak abang ni...

Rabu, 26 Oktober 2011

Ahad, 2 Oktober 2011

MASIHKAH ADA YANG INGAT ?





Salam Hormat,

Eh? Ada ke lagi yang singgah membaca blog ni? Kalau masih ada, berbanyak terima kasih abang ucapkan.

Sedar tak sedar, dah berbulan abang tak update blog ni. Hmmm... nak bagi alasan apa ya? Takdak ...

Cuma abang tak dapat nak fokus pada blog sejak kebelakangan ni kerana tugasan yang amat menjerut. Bila selesai , selalunya pada awal pagi - kira nak lelapkan mata saja lah.

Banyak yang berlegar di fikiran untuk abang muatkan dalam blog yang tak sepertinya ini, tapi semua tinggal impian saja. 



Harapan abang mudahan akan ada ruang dan waktu untuk kembali aktif blogging, berkongsi rasa suka dan hiba dalam ruang cerna berbeza bagai langit dan galaksi jika hendak di adaptasi pada pekerjaan abang sebagai pemandu lori kontena dan menjadi seorang blogger pada masa yang sama...

SUNGGUH !!! Abang rasa amat terharu bila ada yang masih bertanya, bila abang nak update blog ? Malahan ada yang meminta URL blog ni dari Abang Sham Ondscene, dan Abg Sham sudi pula memberikannya (padahal Abg Sham sangat jarang membalas komen pembaca Ondscene)



Ramai rupanya yang masih mengingati 'blogger wannabe' seperti abang ni .


TERIMA KASIH, SEMUA ! Abang hargai tulus ingatan anda seluruhnya...






Tambah mana yang kurang, ambil mana yang lebih. Tinggalkan Jejak setelah menatap bingkisan ini, walaupun hanya dengan sebaris ayat...
Comments
Comments

Jumaat, 20 Mei 2011

BILA MUSIM HUJAN

Berikut adalah beberapa gambar yang sempat abang snap pada satu kemalangan jalanraya yang abang temui sewaktu di perjalanan. Kemalangan ini melibatkan sebuah kereta Perodua Kancil, Proton Wira Dan sebuah lori treler muatan wire rod jenis Hino SH63. Dua mangsa maut dalam kemalangan ini.

Menurut saksi, Kancil dan Wira ini dari laluan bertentangan dengan lori treler itu telah terlebih dahulu terlibat dalam kemalangan sesama mereka. Lori treler  ini merempuh kedua-dua kenderaan yang merintang memasuki di tengah-tengah laluannya ketika hujan lebat walaupun ia cuba membrek sehingga kesannya dapat dilihat kira-kira 200 meter sebelum lokasi kemalangan itu.

Amati dengan penuh keinsafan. Tolong jangan komen yang tidak sepatutnya pada yang telah tiada.

AL-FATIHAH.

Rabu, 18 Mei 2011

RnR SEMAKIN HILANG IDENTITI MALAYSIA

Setiap kali abang terasa kering tekak dan perut menggigit sewaktu di perjalanan melalui lebuhraya PLUS sudah tentu cuma RnR sahaja lah tempat yang ada untuk menghilangkan lapar dan dahaga.
RnR TAPAH arah Utara

Ahad, 1 Mei 2011

BILA LORI CEMBURU


Pukul 2 pagi adalah waktu tidur. Antara waktu paling enak menarik selimut sambil bermimpi dicekik hantu.

Begitu pun antara tidur dan tugasan,hati jadi berbelah bagi. Rasa tanggungjawab kadang kala mengatasi rasional dan logika. Di ketika inilah emosi dan akal bertingkah rasa.

Lori ni, cuma tinggal 5 kilometer lagi menghampiri destinasinya. Pemandunya, sudah terlalu mengantuk pada jam 2 pagi tadi tetapi dia cuba juga untuk menyampaikan kelokasi namun ketempat lain juga ia mendarat (atau meng'air' ?). Lalu dia terlelap di stereng. HINO 500 yang cemburu bila pemandunya tidur,mengambil keputusan untuk baring juga di dalam parit ini.
Mujur airnya cetek.
Sewaktu abang tiba di lokasi kejadian,pemandunya sedang merenung lori yang masih terendam di dalam parit bersama muatan (ikan yang akan ditinkan).
Sambil menjadi bahan senda gurau rakan-rakannya, juga pemandu dari syarikat yang sama. (Barangkali mereka terlupa yang malang itu tidak pernah kenal siapa)

Antara tugasan,mengejar masa,mengukur jarak waktu, abang tidak pernah peduli walau se 'urgent' mana pun trip itu,jika mata sudah tidak mampu celik maka tidur adalah ubat yang paling mujarab.
Tiada petua yang lain. Titik.

Mobile blogging dari kabin 124L 360

Tinggalkan Jejak setelah menatap bingkisan ini, walaupun hanya dengan sebaris ayat...
Comments
Comments

Sabtu, 16 April 2011

SCANIA RULES


Hari ni hujung minggu untuk trucker seperti abang.
Kebiasaannya masa sebegini dimenafaatkan untuk membuat total check up kepada kenderaan yang dipandu setelah sepanjang minggu berulang alik mengukur lebuh raya.

Sejak pagi tadi, 124L sedang menjalani rutin servis berkala oleh pakar-pakar SCANIA.
Sebuah dari empat air bellows untuk prime mover sudah ditukar baru.
Selepas ni akan ke unit tayar untuk alignment dan balancing.

Petang nanti abang akan pulang untuk berehat setelah seminggu di perjalanan.
InsyaALLAH akan abang jawab komen-komen dari posting terdahulu kerana seluruh minggu ini penuh kesibukan yang menjerut.


MOBILE BLOGGING dari SCANIA WORLD Butterworth.

Tinggalkan Jejak setelah menatap bingkisan ini, walaupun hanya dengan sebaris ayat...
Comments
Comments

Sabtu, 9 April 2011

DARI NEGARA JIRAN

Jalan Ladang Tebu terbesar di Malaysia


Kebelakangan ini abang sering ke 'kilometer zero' atau 'Utara-Utara' dalam bahasa Radio Amatur.

Kebiasaannya atas urusan menaikkan barang-barang untuk diangkut ke lokasi lain di Selatan Semenanjung.

Selasa, 5 April 2011

KENDERAAN BERAT DILARANG MEMOTONG


Entah apa signifikan dengan arahan kepada kenderaan berat supaya tidak memotong kenderaan lain (walaupun ia sedang bergerak macam siput babi) di laluan tertentu lebuh raya.
Maka merangkak lah lori dan treler panjang berderet-deret mengekori kenderaan yang paling hadapan.
Nak dijadikan cerita,sering pula yang paling hadapan itu lori yang uzur dan amat perlahan pula.
Bayangkan Scania 124L mengekori dengan kelajuan tak sampai 40 km/j. Letih dan bosan.
Seolah tak bermakna apa-apa bila memandu kenderaan berat yang berkuasa tinggi tetapi tidak dibolehkan memotong kenderaan lain yang lebih perlahan.

Lebih menghairankan, semua kawasan larangan memotong itu adalah laluan 3 lorong sehala.

Abang dan kawan-kawan sepencarian cuma pemandu lori yang tidak pernah belajar sampai peringkat universiti (walaupun pernah beberapa kali masuk universiti hantar barang - dengan lori) untuk mencari apa rasional kepada arahan itu.
Boleh kah para pembaca budiman memberikan serba sedikit ulasan kepada persoalan yang sekian lama bermain di benak abang selama ini?

Malahan, seingatan abang semasa menduduki ujian memandu lama dulu,tak pernah ada papan tanda seumpama itu dalam buku ujian.

Nota: mobile blogging sementara menunggu muatan diturunkan.


Ahad, 3 April 2011

SIRIH PULANG KE GAGANG


Terus-terang, abang tak biasa memandu lori jenama SCANIA secara totally on the road. Pernah sekali, lama dulu, mencuba SCANIA 113M atau panggilan manja 'Scania petak' sewaktu remaja di Shah Alam. Itupun sekadar di laluan kawasan industri. Kelajuan cuma lingkungan 25km/j.

Selasa, 29 Mac 2011

17 Jam dan 1000+ Kilometer Tanpa Henti


Salam hormat. Mobile blogging lagi lah nampaknya.

Pagi dan tengahari tadi di Bukit Kayu Hitam. Jumpa banyak rakan seperjuangan dari negara jiran.

Yang dalam gambar di atas baru tiba dari Bangkok.
Perjalanan selama 17 jam tanpa henti. Jarak kira-kira 1000 kilometer lebih.

Kagum dengan kesungguhan mereka. Walaupun cuma dengan Isuzu 10 roda, namun mereka kelihatan begitu bersemangat sekali.

Malam ni abang dalam perjalanan ke Johor Baru.
Doakan perjalanan ini selamat dan sempurna.

Nota: posting dari dalam kabin 124L 420.

Sabtu, 26 Mac 2011

Rindukan KELANTAN DARUL NAIM

skyscrapercity.com

Tengah malam tadi abang dapat satu panggilan dari seorang rakan. Nik Amir, anak muda hensem dari Kelantan.

Jumaat, 25 Mac 2011

BILA PEMBANTU RUMAH MERAJUK

Dah berapa hari abang tak update entry, ya?


Rasanya macam lama jugak.
Kali terakhir melalui mobile blogging.





Sebenarnya tak lah sibuk apa pun, cuma sedang mencuba itu dan ini pada setting pc 2nd hand  yang abang baru beli.
Baru nak belajar OS Windows 7.
Gagap la, hehe. 


Ingat lepas ni nak cuba pulak UBuntu. Kata depa, sudah-sudah la bagi Microsoft tu kaya raya. Bill Gates dah tak tau nak letak mana duit dia.

Isnin, 21 Mac 2011

Menunggu Hujan Reda


Cuaca lembap sejak kebelakangan ini.
Mungkin kesan gempa dan Tsunami di Jepun baru-baru ini.

Petang ni hujan lagi. Abang sedang pekena teh panas sorang-sorang kat restoran di Sunway City, Seberang Jaya.
Ada yang nak join?

Bas apa yang kemalangan ?

Awal pagi kelmarin, satu kemalangan melibatkan sebuah bas yang terbabas di KM 214.4, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) arah Selatan berhampiran Alor Gajah,Melaka.

Sejak semalam, tak kurang dari 20 blog telah meng'kopi pes' berita dari akhbar online  untuk tatapan pembaca mereka.

BLUE TIGER 26 CLASS



Menunggu Blue Tiger dengan gerabak panjangnya melepasi lintasan.

Tak lama lagi, bila dah siap landasan berkembar, boleh la pergi Alor Setar naik komuter.

(percubaan mobile posting)

Pakar SEO - Tolong Abang...

Siang tadi abang merayau kat google.

Saja gatal jari nak tengok keyword  blog ni ada atau tidak kat google web search.

Terjumpa la beberapa benda pelik.

Dua darinya seperti gambar ni.

link di friends-eat

Jumaat, 18 Mac 2011

NAK BELI SUPERBIKE - LETAK DALAM POKET




Ada Ekspo kecil-kecilan di Pekan dekat rumah abang, sempena cuti sekolah.

Petang tadi sesaja singgah, pasal nak tengok skill Ahmad Asri.

Rabu, 16 Mac 2011

Saga Lebih Kuat Dari Honda


Dalam perjalanan pulang petang semalam, abang terserempak dengan sebuah Ambulan JPAM sedang bergegas ke satu lokasi dengan siren serta strobe beacon  yang terpasang.
Kebetulan sehala dengan laluan, jadi abang tertinjau-tinjau jugalah kecemasan apa yang sedang mereka respons.

Selasa, 15 Mac 2011

TAK SERONOK JADI JUTAWAN ?

pakcik kayo !

Hidup ni penuh warna-warni. Ada kala duka, ada ketika gembira. 

Sabtu, 12 Mac 2011

NAK TIDUR DI MANA MALAM NI ?

timber to Australia

Teringat satu waktu dulu, di Pasir Gudang,Johor. Sedang abang menunggu barang-barang yang dipunggah keluar dari kontena, seorang dari pemandu forklift di situ bertanya, "Malam ni terus balik ke Penang ke, bang?"

Rabu, 9 Mac 2011

SAPA NAK TARIK NI?

malaysiabackpacking.com


Selasa, 8 Mac 2011

Bila Kita Hanya Semut Merah.

upside down
Pernah tak terasa diri macam kecik sangat. Rasa down seperti tak diendah sesiapa.
Ada orang, merasa dia terlalu betul sehinggakan tidak menganggap permintaan kita seperti datangnya dari seorang manusia.
Dari mana datangnya darjat?
Kenapa perlu ada penghormatan yang terlalu?

Perlukah penghormatan itu diminta?
Bukankah penghormatan itu datang sendiri?

Nota: posting dari kaki lima menggunakan hp buruk.

Jumaat, 4 Mac 2011

Apa bezanya YOU shift DENGAN I -Shift ?

VOLVO FM12 Globetrotter 420 I-Shift

Memang la berbeza, pasal bukan you  yang drive     lori treler ni, kan?

Rabu, 2 Mac 2011

HADIAH ULANG TAHUN KELAHIRAN PALING MAHAL !

A mock iPad 2 - engadget.com


Esok 03-03-2011 adalah Hari Ulang Tahun Kelahiran abang.

Isnin, 28 Februari 2011

SLOW Sesungguhnya

mana mau pergi?

Petang kelmarin, abang terasa nak upgrade iPad  pc buruk yang slow tak hengat (bahasa orang muda-muda sekarang) ni.

Jumaat, 25 Februari 2011

ANGKAT DARI TEPI


Terowong Menora Ipoh

Kebanyakkan kita pernah berjumpa dengan kenderaan ini. 
Mungkin juga pernah tertanya-tanya kenapa ia kelihatan agak pelik.
Macam Transformers pun ada. 
Berceragah sana sini.

Khamis, 24 Februari 2011

TRANSFORMERS

senja di Lebuhraya Pantai Timur

Ingat lagi cerita kartun Transformers?

Selasa, 22 Februari 2011

FOUR BY FOUR - di BALING

picasaweb.google.com/9w2amr

Selalu sangat cerita kenderaan berat.

Kali ni kita beriadah dengan sukan orang kaya pulak. Nak?

Ahad, 20 Februari 2011

RENDAH DAN PANJANG

Lori.

Banyak yang tersirat dari yang tersurat. Tambahan kebelakangan ni ada saja kemalangan maut melibatkan lori. Macam-macam Aznil tuduhan yang dilemparkan.
Di RnR Temerloh - TEH TARIK DALAM MUG SEBESAR NI CUMA SERINGGIT
(macam pernah tengok perkataan kat mug tu,kan?)

Sabtu, 19 Februari 2011

DATING DENGAN KENALAN FACEBOOK

Fuh... Tajuk memang menggiurkan. Dating tu. Dengan orang yang abang kenal dalam facebook je.
photo credit : facebook.com
Boleh percaya ke orang yang kita kenali di alam siber ni?

Khamis, 17 Februari 2011

HAPPY BIRTHDAY TO YOU !




Hari ni 17 Februari 2011, hari ulangtahun kelahiran BLOG ini.

Rabu, 16 Februari 2011

KAT MANA ENJIN BAS NI ?


DAEWOO CNG BUS enjin belakang
kredit foto : Ahmad Bob
Satu soalan. Ada banyak jawapan. Bukan soalan SPM. Cuma soalan Pengetahuan Am.

Bas datang dalam berbagai versi. Sejarahnya panjang dan berliku-liku. Abang tak nak sentuh tentang asal usul mahupun sejarah. Cuma nak cerita sekadar apa yang abang tahu selama hampir dua dekad bersama bas. Secara am, secara mudah.

Selasa, 15 Februari 2011

Rahmatan Lil 'Alamin.







"Dan tidak kami (Allah) utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."  Surah Al-Anbiya, ayat 107.


Selawat dan salam atas Junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.


Hari ini 12 Rabi'ulawal 1432 HIJRAH, hari ulangtahun Keputeraan Kekasih ALLAH


Sallallah'ala Muhammad, Sallallah'alai Wassalam, Ya Rasul Salam 'alaika, Ya Habib Salam 'alaika...